Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Om artros

Din ledvärk kan vara artros

Om du har ledvärk i form av stela, ömmande eller värkande leder så kan det vara artros. Mellan 400 000 och 500 000 personer i Sverige beräknas vara drabbade, två av tre är kvinnor.

Artros (ledsvikt) kan ge sig till känna vid enkla vardagssysslor, när man reser sig upp eller under söndagspromenaden. Eftersom sjukdomen är så vanlig har den ofta setts som en del av det normala åldrandet. Så är det dock inte alltid. Ledsvikt kan uppstå spontant (primär artros) eller som följd av en tidigare skada (sekundär artros). I första hand drabbas viktbärande leder som höfter och knän, men även fingrar, fötter, axlar och ryggradens leder kan drabbas. Ibland hör man benämningen "förslitna leder" vilket inte är riktigt rätt. Det handlar inte om att man har slitit ut sina leder utan den ledvärk man har kan bero på att man drabbats av sjukdomen artros.

Vad är artros (ledsvikt)?

En vanlig förklaring till ledsvikt, eller artros, är att lederna har belastats alltför tungt alltför länge. Men ledsvikt är en mer komplicerad sjukdom än så och flera faktorer spelar in. Ledsvikt är dessutom den vanligaste kroniska sjukdomen i Sverige.

Mellan 400 000 och 500 000 personer i Sverige beräknas ha ledsvikt, två av tre är kvinnor. Ledsvikt är den vanligaste kroniska sjukdomen bland personer över 55 år - vanligare än till exempel högt blodtryck, hjärt- och kärlproblem och diabetes.

Eftersom sjukdomen är så vanlig har den ofta setts som en del av det normala åldrandet. Så är det dock inte alltid. Ledsvikt kan uppstå spontant (primär artros) eller som följd av en tidigare skada (sekundär artros). I första hand drabbas viktbärande leder som höfter och knän, men även fingrar, fötter, axlar och ryggrad kan drabbas.

De första tecknen på sjukdom är smärta och stelhet, framför allt på morgonen. Besvären upplevs ofta när man vill "komma igång" efter att man suttit stilla en stund. Symtomen brukar lätta vid måttlig rörelse och bli värre vid belastning. Men ledbroskets nedbrytning är en långsam process och när värken väl ger sig tillkänna har sjukdomen redan utvecklats i tysthet under många år. I de fall man kan konstatera att orsaken är till exempel en idrottsskada kan skadetillfället ligga 15 eller kanske 20 år tillbaka i tiden.

Vad händer i leden?

I friska leder är ben som ligger mot varandra täckta av ett några millimeter tunt brosklager. Brosk består av glesa celler i en vattenbindande gel (matrix) som fungerar som stötdämpare. I leden finns också trögflytande ledvätska som smörjmedel. Vid tryck pressas vatten ut ur matrixen och när trycket upphör sugs det åter in - ungefär som i en tvättsvamp. Broskets glatta yta fördelar belastningen över lederna och minskar friktionen när man rör sig. I ledbrosket pågår en ständig cellprocess med uppbyggnad och nedbrytning. Normalt råder jämvikt men vid ledsvikt kommer balansen i olag. Cellerna försöker reparera skadan men klarar till sist inte av nybildningen. Brosket bryts ner, ytan blir matt och ojämn och till sist kan brosket helt försvinna så att benändarna ligger an mot varandra.

Det finns flera riskfaktorer för att utveckla ledsvikt:

  • kvinnligt kön (men även män drabbas)
  • ärftlighet
  • belastning
  • övervikt
  • svaga muskler
  • tidigare skador
  • ålder

Lindra smärtan och stelheten

Den grundläggande mekanismen bakom sjukdomen är fortfarande okänd. I dag inriktas behandlingen på att lindra smärta och stelhet och att behålla rörligheten.

För symtomlindring kan man idag prova:

  • värktabletter
  • inflammationshämmande läkemedel
  • glukosamin - läkemedel som används vid behandling av artros och som påverkar brosket i lederna och som ger symtomlindring vid lätt till måttlig artros

Glukosamin är ett kroppseget ämne som finns naturligt i brosk och senor. Det bildas av socker och aminosyror. Det går också att tillföra utifrån - i tablettform. Glukosamin lindrar smärta och stelhet. Sedan 2003 finns glukosamin - Artrox - att köpa receptfritt på apoteket.
Artrox kan också skrivas ut på recept av läkare men ingår då inte i högkostnadsskyddet för läkemedel. Läs mer om Artrox här »

Sjukgymnastik är en viktig del av behandlingen av ledsvikt. I svåra fall kan det bli aktuellt med operation då den förstörda leden ersätts med en protes.

Vilka leder kan drabbas?

Artros kan drabba en eller flera leder var som helst i kroppen, men vanligast är att artros sätter sig i fingrar eller viktbärande leder, t.ex. i knän och höfter. Om problemet är utbrett och omfattar flera leder samtidigt kallas det generaliserad artros.

Granskad:

2018-07-18
HL - Träningsprogrammen finns för dessa leder:

Träningsprogram

Träningsprogrammen finns för dessa leder:

Nacke

Axel

Rygg

Hand

Höft

Knä

Fot